Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 6th February 2024

1. Karnataka has clinched Nagesh Trophy by defeating whom?

  1. Andhra Pradesh
  2. Telangana
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu

Show Answer

Correct Answer: Andhra Pradesh

Karnataka emerged victorious in the Men’s National T20 Cricket Tournament for the Blind. Andhra Pradesh sets a target of 238, but Karnataka secures victory with three balls to spare. Thrilling final sees Karnataka lift the Nagesh Trophy in a remarkable display of visually impaired cricket prowess.

2. Who has set a record with four consecutive centuries in debut Ranji Trophy?

  1. Mohit Jangra
  2. Agni Chopra
  3. KC Cariapp
  4. Lalhruaizela

Show Answer

Correct Answer: Agni Chopra

Agni Chopra set record with four centuries in debut Ranji Trophy The 25-year-old batter set a Ranji Trophy record by scoring four consecutive centuries in his debut season while playing for Mizoram. Agni Chopra is the son of renowned film director Vidhu Vinod Chopra and film critic Anupama Chopra. Agni’s superb performances have anchored the Mizoram team in the Ranji Trophy 2024

3. Which portal has recently been launched by the National Commission For Protection of Child Rights?

  1. CARE
  2. GRIUH
  3. GHAR
  4. SISHU

Show Answer

Correct Answer: GHAR

GHAR (GO Home and Re-Unite) portal launched by NCPCR. The portal has been developed and launched by National Commission For Protection of Child Rights to digitally monitor and track the restoration and repatriation of children. It follows protocols under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015. It exercises digital transfer of cases of children to the concerned Juvenile Justice Board/Child Welfare Committee of the State

4. Who has been appointed as the chief adviser in the Department of Expenditure, Ministry of Finance?

  1. Gaurav Shukla
  2. Dhruv Narayan
  3. Bhagwat Karad
  4. Pawan Kumar

Show Answer

Correct Answer: Pawan Kumar

Shri Pawan Kumar, an Indian Cost Accounts Service officer of the 1992 batch, has taken charge as Chief Adviser (Cost) in the Department of Expenditure, Ministry of Finance. He played a pivotal role in developing a web-based Online Dashboard for performance evaluation of Central Public Sector Enterprises (CPSEs), which won a ‘Gold Award’ in the ‘e-Governance’ category in 2022. The Department of Expenditure is the nodal Department for overseeing the public financial management system in the Central Government and matters connected with state finances. It is responsible for the implementation of the recommendations of the Finance Commission and Central Pay Commission, monitoring of audit comments/ observations, and preparation of Central Government Accounts.

5. Vinay Kumar Choubey has recently been appointed as principal secretary to which state’s CM?

  1. Jharkhand
  2. Bihar
  3. Chhattisgarh
  4. Odisha

Show Answer

Correct Answer: Jharkhand

Vinay Kumar Choubey has been appointed as the principal secretary to Jharkhand CM. Hemant Soren was arrested by the ED after seven hours of grilling in a money laundering probe. Jharkhand Mukti Morcha (JMM) leader Champai Soren was sworn in as the new chief minister of Jharkhand. The Champai Soren-led coalition government in Jharkhand is likely to seek a trust vote on February 5.

6. Which senior leader of India will be honoured with Bharat Ratna?

  1. Dr Murli Manohar Joshi
  2. Manmohan Singh
  3. Lal Krishna Advani
  4. Pranab Mukherjee

Show Answer

Correct Answer: Lal Krishna Advani

Veteran leader, Shri Lal Krishna Advani will be conferred with Bharat Ratna, the highest civilian award of the nation. Advani served as Deputy Prime Minister from 2002 to 2004 and is a co-founder of Bharatiya Janata Party. He is also a member of the RSS. He was the longest-serving Minister of Home Affairs from 1998 to 2004. He was awarded the Padma Vibhushan in 2015.

7. Which animated film has won the Best Animation Film at Kanchenjunga International Film Festival?

  1. Arjun: The Warrior Prince
  2. Lachit the Warrior
  3. The Emperor
  4. Mahayoddha Rama

Show Answer

Correct Answer: Lachit the Warrior

Animation film ‘Lachit the Warrior’ on Ahom general Lachit Barphukan wins Best Animation Film at Kanchenjunga International Film Festival Directed by Partha Sarathi Mahanta, the film highlights the heroics of Lachit Barphukan in preventing the Mughal capture of Assam in the 1600s. The film is produced by Mina Mahanta and Indrani Baruah.

8. PM Modi has inaugurated CLEA conference on cross-border justice challenges in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Gurugram
  4. Kolkata

Show Answer

Correct Answer: New Delhi

Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Commonwealth Legal Education Association (CLEA) -Commonwealth Attorneys and Solicitors General Conference in New Delhi. The theme of the conference is “Cross-Border Challenges in Justice Delivery”. Attorney Generals and Solicitors from the Commonwealth nations along with various international delegations will participate in the conference.

9. United States has approved $4B sale of how many armed MQ-9B SkyGuardian drones to India?

  1. 20
  2. 41
  3. 57
  4. 31

Show Answer

Correct Answer: 31

The US State Department has approved a potential sale of 31 armed MQ-9B SkyGuardian drones to India, along with related missiles and equipment, for nearly $4 billion. General Atomics MQ-9 Reaper is an unmanned aerial vehicle capable of remotely controlled or autonomous flight operations. The sale marks a significant milestone in India’s acquisition of American weapons. In 2021, the Biden administration notified Congress of just over $2.5 billion in potential arms sales to India. In 2023, security cooperation between the United States and India appeared to increase with high profile visits of U.S. and Indian officials, including Prime Minister Modi’s visit in June.

10. What is the campaign for World Cancer Day 2024?

  1. I Am and I Will
  2. Close the care gap
  3. We can. I can.
  4. Not Beyond Us

Show Answer

Correct Answer: Close the care gap

World Cancer Day is an initiative of the Union for International Cancer Control. The day was born on the 4 February 2000 at the World Summit Against Cancer for the New Millennium in Paris. The Theme of the World Cancer Day 2024 is under the “Close the care gap”. The theme for this year is “Together, we challenge those in power”.


Daily Current Affairs – 6 February 2024 (Notes)

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

Top 10 Thermally Conductive Materials Understanding Migraines: 10 Key Facts You Need to Know The 10 Most Dangerous Insects That Could Kill You! Meet the Incredible New Species Discovered in 2023! NASA’s Aim to Build Train on Moon