Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 15th January 2024

1. Who has been appointed as managing director of Bangalore Metro?

  1. Maheshwar Rao
  2. Vikas Kumar
  3. Manoj Joshi
  4. Sushil Kumar

Show Answer

Correct Answer: Maheshwar Rao

The Union Ministry of Housing and Urban Affairs appointed Maheshwar Rao as the full-time managing director of Bangalore Metro Rail Corporation Limited (BMRCL). The appointment addresses the demand for a full-time MD, which has been persistent since the former MD, Anjum Parvez, assumed the additional chief secretary role in rural development last year.

2. Who has become Asia’s wealthiest man by surpassing $100 billion?

  1. Gautam Adani
  2. Zhong Shanshan
  3. Shiv Nadar
  4. Mukesh Ambani

Show Answer

Correct Answer: Mukesh Ambani

Mukesh Ambani’s fortune crosses $100 billion, reclaiming the top spot in Asia. A 22% surge in Reliance Industries Limited (RIL) shares, driven by strong quarterly profits, contributes to Ambani’s $2.8 billion net worth gain in 24 hours. 

3. IIT Madras has partnered with Hyundai Motor India Ltd to create a ‘Hydrogen Innovation Valley’ in which state?

  1. Telangana
  2. Tamil Nadu
  3. Maharashtra
  4. Kerala

Show Answer

Correct Answer: Tamil Nadu

IIT Madras partners with Hyundai Motor India Ltd to create a ‘Hydrogen Innovation Valley’ in Tamil Nadu. Hyundai provides a grant of INR 100 crore (over $12 million) for the establishment of the dedicated hydrogen initiative. The agreement was exchanged between Unsoo Kim, CEO of Hyundai Motor India, and V. Kamakoti, Director of IIT Madras.

4. Indian Coast Guard has signed a Memorandum of Understanding with which company to enhance Indigenous Content in shipbuilding?

  1. Bharat Heavy Electricals
  2. Naval Dockyard
  3. Steel Authority of India
  4. Tata Steel Limited

Show Answer

Correct Answer: Steel Authority of India

Indian Coast Guard and Steel Authority of India Ltd join forces through a Memorandum of Understanding (MoU) to enhance Indigenous Content (IC) in shipbuilding. The MoU outlines the requirements of marine grade steel for Indian Coast Guard (ICG), emphasizing quality, grades, and dimensions, contributing to self-reliance in the defense sector.

5. What is the theme of National Youth Day 2024?

  1. Arise, Awake, and Realise the Power You Hold
  2. Viksit Yuva-Viksit Bharat
  3. It’s all in the mind
  4. YUVAAH – Utsah Naye Bharat Ka

Show Answer

Correct Answer: Arise, Awake, and Realise the Power You Hold

National Youth Day is also known as Rashtriya Yuva Diwas and is celebrated on the birth anniversary of Swami Vivekananda. In 1984, the Indian Government first declared to celebrate the birthday of Swami Vivekananda i.e. 12 January as National Youth Day. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 25th National Youth Festival which is a five-day festival.

6. What is the position of India in the 2024 Henley Passport Index?

  1. 76th
  2. 88th
  3. 80th
  4. 66th

Show Answer

Correct Answer: 80th

2024 Henley Passport Index; India ranks 80th. France, Germany, Italy, Spain, Japan, and Singapore lead with visa-free access to 194 destinations. India holds the 80th position, offering visa-free access to 62 destinations.

7. Which Tiger Reserve has got the title of India’s first ‘Dark Sky Park’?

  1. Kaziranga Tiger Reserve
  2. Pench Tiger Reserve
  3. Namdapha Tiger Reserve
  4. Kamlang Tiger Reserve

Show Answer

Correct Answer: Pench Tiger Reserve

Pench Tiger Reserve of Maharashtra has become India’s first and Asia’s fifth tiger reserve with ‘Dark Sky Park’. ‘Dark Sky Park’ helps protect the night sky and reduce light pollution. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) emphasizes the importance of preserving natural darkness for nature conservation and maintaining ecology in protected areas.

8. The recently inaugurated India’s longest bridge built on the sea in Mumbai has been named after whom?

  1. Vallabhbhai Patel
  2. Chhatrapati Shivaji
  3. Tarabai Mohite
  4. Atal Bihari Vajpayee

Show Answer

Correct Answer: Atal Bihari Vajpayee

PM Modi has inaugurated India’s longest bridge built on the sea in Mumbai. This bridge connecting Mumbai to Navi Mumbai has been named “Atal Setu” after the former Prime Minister of India, late Atal Bihari Vajpayee. Atal Setu is 21.8 km long and has six lanes.

9. Which two cities have received the ‘Cleanest Ganga City’ award in the ‘Clean Survey-2023’?

  1. Varanasi and Kanpur
  2. Prayagraj and Ghazipur
  3. Ghazipur and Kanpur
  4. Varanasi and Prayagraj

Show Answer

Correct Answer: Varanasi and Prayagraj

Varanasi and Prayagraj of Uttar Pradesh have been selected as the cleanest Ganga cities. MHOW Cantonment Board was awarded as the cleanest cantonment town in Madhya Pradesh. Swachh Survekshan, conducted by the Union Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) under the Swachh Bharat Urban Mission since 2016, is the world’s largest survey on urban sanitation and hygiene.

10. In which city did PM Modi inaugurate the 27th National Youth Festival?

  1. Nashik
  2. Agartala
  3. Bhopal
  4. Lucknow

Show Answer

Correct Answer: Nashik

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 27th National Youth Festival in Nashik, Maharashtra on the occasion of National Youth Day. The event is organized on the birth anniversary of youth icon and one of India’s greatest philosophers and spiritual guru, Swami Vivekananda.

Daily Current Affairs – 15 January 2024 (Notes)

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

NASA’s Aim to Build Train on Moon 10 Stunning Nebula pictures captured by NASA 10 important points you should know about Pandya dynasty. 10 Famous Chemists Who Changed the World FOR UPSC : Gupta Art and Architecture