Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 17th January 2024

1. Central Government has appointed whom as Director (Technical) at Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited?

  1. Ritu Goswami
  2. Nazhat J Shaikh
  3. Ajay Shanker
  4. Gopinathan Nair

Show Answer

Correct Answer: Ritu Goswami

Central Government approves Ritu Goswami as Director (Technical) at Rashtriya Chemicals and Fertilizers (RCF) Limited. Goswami, presently GM (Technical) at NFL, selected from 11 candidates recommended by PESB in August 2023. As Director (Technical), she will play a crucial role in overseeing efficient plant operations and serving as a principal adviser on technical matters.

2. William Lai has been elected as the new president of which country?

  1. China
  2. Thailand
  3. Vietnam
  4. Taiwan

Show Answer

Correct Answer: Taiwan

In a historic election, Taiwan’s voters have elected pro-sovereignty candidate William Lai as President, a move China protested insisting on Taiwan’s part in China. Lai has outrightly rejected Beijing’s ambition of peace unification with Taiwan. William Lai, also known as Lai Ching-te, from the ruling Democratic Progressive Party (DPP) won Taiwan’s presidential election.

3. Manoj Kumar, who has received the prestigious “IMMA Lifetime Achievement Award”, is CMD & Executive Director of which company?

  1. Kotak Mahindra Bank
  2. Indian Oil Corporation
  3. Western Coalfields Limited
  4. Coal India Limited

Show Answer

Correct Answer: Western Coalfields Limited

Manoj Kumar, CMD & Executive Director of Western Coalfields Limited (Vekoli), received the prestigious “IMMA Lifetime Achievement Award.” The award was presented during the National Seminar on “Green Mining Initiatives: Indian Mineral Industry Perspective” at Nagpur. Kumar, in his leadership role, has significantly contributed to advancements in coal production.

4. Which state has launched operation “AMRITH” aimed at combat Antimicrobial Resistance?

  1. Odisha
  2. Kerala
  3. Assam
  4. Bihar

Show Answer

Correct Answer: Kerala

The Kerala Drug Control Department launched Operation Amrith, an initiative to curb the overuse of antibiotics in the state. AMRITH stands for Anti Microbial Resistance Intervention For Total Health. Pharmacies are required to maintain accurate records of antibiotic sales and display notices stating that antibiotics will not be sold without a doctor’s prescription.

5. “Yuva Nidhi” scheme launched for unemployed youth in which state?

  1. Karnataka
  2. Maharashtra
  3. Rajasthan
  4. Telangana

Show Answer

Correct Answer: Karnataka

‘Yuva Nidhi’ scheme launched for unemployed youth in Karnataka. The Karnataka government has promised to give Rs 3,000 per month to degree holders and Rs 1,500 per month to diploma holders who were unable to get a job in the past six months and are not pursuing higher studies.

6. NLC India Ltd has recently handed over 2400 MW Thermal Power Project to BHEL in which state?

  1. Tripura
  2. Nagaland
  3. West Bengal
  4. Odisha

Show Answer

Correct Answer: Odisha

NLC India Ltd handed over BHEL the EPC contract for a 2,400 MW Ultra Super Critical Technology-based Pit Head Thermal Power Project in Jharsuguda, Odisha. With commissioning planned for 2028-29, the project emphasizes environmental sustainability with biomass co-firing, meeting Ministry of Power guidelines. It aims to provide competitively priced, low-cost power to the region.

7. What is the theme for Indian Army Day in 2024?

  1. In Service of the Nation
  2. Army in Protecting the Nation
  3. In Stride with the Future
  4. Indian Army – Nation First

Show Answer

Correct Answer: In Service of the Nation

Indian Army Day 2024 commemorates the 76th anniversary of the Indian Army’s first Commander-in-Chief, Field Marshal Kodandera M. Cariappa, who took over in 1949.

“In Service of the Nation” will be the theme for Indian Army Day in 2024.

8. What was the poetic style Munawwar Rana, who has passed away recently?

  1. Bangla and Awadhi
  2. Kashmiri and Dogri
  3. Gujarati and Urdu
  4. Hindi and Awadhi

Show Answer

Correct Answer: Hindi and Awadhi

Munawwar Rana, born on November 26, 1952, was an acclaimed Indian Urdu poet.

He was honored with the Sahitya Akademi Award in 2014 for his poem “Shahdaba.”

His poetic style incorporated Hindi and Awadhi. His ghazals often centered around the theme of motherhood.

9. Dr Prabha Atre, who has passed away recently, was a famous –

  1. Classical Singer
  2. Politician
  3. Classical Dancer
  4. Social Activist

Show Answer

Correct Answer: Classical Singer

PM condoled demise of renowned classical singer, Dr. Prabha Atre. Prabha Atre was born in 1932, in Pune. She earned her PhD from the Gandharva Mahavidyalaya Music School, showcasing her dedication to Indian classical music education. She received prestigious awards, including the Sangeet Natak Akademi Award in 1991.

10. ‘International Camel Festival’ was organized in which city of Rajasthan?

  1. Udaipur
  2. Jaisalmer
  3. Bikaner
  4. Jaipur

Show Answer

Correct Answer: Bikaner

‘International Camel Festival’ was organized in Bikaner district of Rajasthan. It started with the Heritage Walk, which started from Rampuriya Haveli and passed through the main roads of the city and ended at Rao Bikaji Ki Tekri. Fairs like Desert Mahotsav (Jaisalmer), Nagaur Fair (Nagaur) and Pushkar Fair (Pushkar) are also organized in Rajasthan.    

Daily Current Affairs – 17 January 2024

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

NASA’s Aim to Build Train on Moon 10 Stunning Nebula pictures captured by NASA 10 important points you should know about Pandya dynasty. 10 Famous Chemists Who Changed the World FOR UPSC : Gupta Art and Architecture