Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 18th January 2024

1. Who has been awarded with the Best FIFA Men’s Player Award?

  1. Erling Holland
  2. Lionel Messi
  3. Kylian Mbappe
  4. Pep Guardiola

Show Answer

Correct Answer: Lionel Messi

Argentine football player Lionel Messi has once again received the Best FIFA Men’s Player Award. He left players like Erling Holland and Kylian Mbappe behind in this race. This is the third time in the last 4 years that Messi has received this award. Spain and Barcelona striker Aitana Bonamati was awarded the Best FIFA Women’s Player Award.

2. Who was appointed as the ‘Director General of Naval Operations’ in the Indian Navy?

  1. Vice Admiral Sanjay Jasjit Singh
  2. Vice Admiral Dinesh K Tripathi
  3. Vice Admiral Suraj Berry
  4. Vice Admiral AN Pramod

Show Answer

Correct Answer: Vice Admiral AN Pramod

Vice Admiral AN Pramod has been appointed as the Director General of Naval Operations (DGNO).AN Pramod was appointed to the Indian Navy in 1990. Vice Admiral A. N. Pramod is a serving flag officer in the Indian Navy. He earlier served as the Flag Officer Commanding Maharashtra Naval Area and as the Deputy Commandant and Chief Instructor of the Indian Naval Academy.

3. Which ship of the Indian Navy has recently decommissioned in January 2024?

  1. INS Khanderi
  2. INS Cheetah
  3. INS Karanj
  4. INS Vela

Show Answer

Correct Answer: INS Cheetah

Recently, Indian Navy ships Cheetah, Guldar and Kumbhir have been decommissioned after four decades of glorious service. The decommissioning ceremony was held at Port Blair and the national flag, naval ensign and decommissioning pennants of the three ships were lowered for the last time. Cheetah, Guldar and Kumbhir were built at the Gdynia Shipyard in Poland.

4. With which country has India signed an agreement for exploration and mining of Lithium?

  1. Argentina
  2. Malaysia
  3. France
  4. Australia

Show Answer

Correct Answer: Argentina

The Ministry of Mines, Government of India has recently signed an agreement with Catamarca Minera y Energetica Sociedad del Estado (Camayan SE), a state-owned enterprise of Catamarca Province, Argentina. Under this, Mineral Videsh India Limited will do the exploration and mining of five lithium blocks.

5. Which drama has been bestowed with the title of ‘Best Drama Series’ at the 75th Emmy Awards?

  1. Succession
  2. The Bear
  3. The White Lotus
  4. Jury Duty

Show Answer

Correct Answer: Succession

The 75th Emmy Awards have been announced. ‘The Bear’ and ‘Succession’ each captured six awards. “The Bear” was awarded the title of Best Comedy. Road rage drama “Beef” won the Best Limited Edition award. The award for best drama series was given to ‘Succession’. ‘Kieran Culkin’ was given the Best Actor Award in the Drama Series category.

6. Maritime exercise ‘Ayutthaya’ is conducted between the navies of India and which country?

  1. Thailand
  2. Japan
  3. Vietnam
  4. France

Show Answer

Correct Answer: Thailand

Recently, the first bilateral maritime exercise ‘Ayutthaya’ was conducted between the Indian Navy and the Royal Thai Navy. This is a bilateral exercise between India and Thailand.

7. Who has become the fastest bowler to take 7 wickets in an ODI International match?

  1. Ravindra Jadeja
  2. Wanindu Hasaranga
  3. Adam Zampa
  4. Yuzvendra Chahal

Show Answer

Correct Answer: Wanindu Hasaranga

Sri Lankan leg spinner Wanindu Hasaranga gave the best performance of his career, taking 7 wickets for 19 runs in the decisive ODI against Zimbabwe in Colombo. With this, he has become the fastest bowler to take 7 wickets (in one match) in One Day International. Hasaranga had taken 7 wickets in just 35 balls.

8. Harith Noah, who has become first Indian to won the prestigious Dakar Rally, hail from which state?

  1. Odisha
  2. Bihar
  3. Punjab
  4. Kerala

Show Answer

Correct Answer: Kerala

Harith Noah creates history as the first Indian to secure a stage victory at the prestigious Dakar Rally. Hailing from Kerala and riding for Sherco TVS Rally Factory, the Germany-born rider clinches the win in Stage 8 of the Rally 2 class. His remarkable performance in Stage 8 marks a significant milestone for Indian representation in the Dakar Rally.

9. Oxford Scientists has launched first human vaccine trials for which virus?

  1. Corona virus
  2. Nipah virus
  3. Hendra virus
  4. Flying foxes

Show Answer

Correct Answer: Nipah virus

Oxford scientists initiate human trials for the ChAdOx1 NipahB vaccine, a pivotal development in combating the lethal Nipah virus. The trials involve 51 participants aged 18 to 55 and will be led by the Oxford Vaccine Group. Nipah virus, affecting several Asian nations, including India, poses a severe threat, making the vaccine trials a critical global health initiative.

10. Which company has demonstrated zero emission ‘hydrogen cooking’?

  1. NHPC
  2. ONGC
  3. Coal India
  4. NTPC

Show Answer

Correct Answer: NTPC

NTPC Energy Technology Research Alliance (NETRA) has successfully demonstrated hydrogen cooking using hydrogen from an existing Green Hydrogen plant in Greater Noida. The specially designed hydrogen burner used in a modified cookstove emits only water vapour, resulting in zero carbon emissions.

Daily Current Affairs – 18 January 2024 (Notes)

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

Top 10 Thermally Conductive Materials Understanding Migraines: 10 Key Facts You Need to Know The 10 Most Dangerous Insects That Could Kill You! Meet the Incredible New Species Discovered in 2023! NASA’s Aim to Build Train on Moon