Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 19th January 2024

1. Who has become India’s number one chess player, leaving behind Vishwanathan Anand?

  1. R Praggnananda
  2. Gukesh D
  3. Vidit Gujarati
  4. Pantala Harikrishna

Show Answer

Correct Answer: R Praggnananda

Indian young chess player Rameshbabu Praggnanand has defeated world chess champion Ding Liren in the “Tata Steel Masters” held in Netherlands. With this victory, Praggnananda became the second Indian after Viswanathan Anand to defeat the defending champion. He has also become India’s new number one chess player by defeating Anand in terms of live ratings.

2. What is India’s rank among the world’s most powerful armies in the Global Firepower Ranking?

  1. 2nd
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th

Show Answer

Correct Answer: 4th

Global Firepower has released a ranking of the countries of the world on the basis of military capability. Among the most powerful armies in the world, America is at first place, Russia is at second place and China is at third place. India has been given fourth place in this ranking.

3. Who has been awarded by the ‘Player of the Month’ award for the month of December 2023?

  1. Virat Kohli
  2. Pat Cummins
  3. Rohit Sharma
  4. Joe Root

Show Answer

Correct Answer: Pat Cummins

ICC has announced the ‘Player of the Month’ award for the month of December 2023. Australia captain Pat Cummins has won the Best Male Cricketer award. India’s Deepti Sharma received the award for the best female cricketer. Every month the ICC honors the best performing players in international cricket with the ‘Player of the Month’ award.

4. With whom has the Maharashtra government signed an agreement for the state’s first green ammonia plant?

  1. Inox Air Products
  2. Tata Chemicals Limited
  3. Gajbadan Industrial Agency
  4. Murari Industrial Gases

Show Answer

Correct Answer: Inox Air Products

The Maharashtra government has signed an agreement with Inox Air Products for the state’s first green ammonia plant with a capacity of 500,000 MTPA. A total of 3 billion US dollars will be spent on this project. Green liquid ammonia will be produced in this plant.    

5. Which country will host the ‘Global Peace Summit’ on Ukraine?

  1. USA
  2. France
  3. Switzerland
  4. Japan

Show Answer

Correct Answer: Switzerland

A ‘Global Peace Summit’ on Ukraine will be organized in Switzerland. At the request of Ukrainian President Volodymyr Zelensky, Switzerland has agreed to host this conference. It is noteworthy that Russia sent its army to Ukraine on February 24, 2022, since then the conflict between the two countries is going on.

6. Where is the 12th General Assembly of the Asian Buddhist Conference for Peace being held?

  1. Kathmandu
  2. Colombo
  3. Dhaka
  4. New Delhi

Show Answer

Correct Answer: New Delhi

Vice President Jagdeep Dhankhar inaugurated the 12th General Assembly of the Asian Buddhist Conference for Peace in New Delhi. This two-day 12th General Assembly was inaugurated on 17 January. It was started in 1969 at the request of Khambo Lama Samagin Gombozov.

7. Who will be awarded the highest honor of Assam state ‘Assam Vaibhav’?

  1. Amit Shah
  2. Raghuram Rajan
  3. Ranjan Gogoi
  4. Droupadi Murmu

Show Answer

Correct Answer: Ranjan Gogoi

Assam Chief Minister Himanta Biswa Sarma has recently announced that former Chief Justice of India (CJI) and Rajya Sabha MP Ranjan Gogoi will be honored with the ‘Assam Vaibhav’ award. ‘Assam Vaibhav’ is the highest civilian honor of the state. A bench of five judges headed by CJI Ranjan Gogoi had given an important decision on Ayodhya ‘Ram Temple’ in the year 2019.

8. Who will be the next director of Engineering Projects (India) Limited?

  1. Sunil Dahiya
  2. Akanksha Pare
  3. Vinod Yadav
  4. Rajesh Kumar

Show Answer

Correct Answer: Sunil Dahiya

Sunil Dahiya will be the next Director (Projects) of Engineering Projects (India) Limited (EPIL), a PSU under the Ministry of Heavy Industries & Public Enterprises. Presently serving as the Senior General Manager of Engineers India Limited’s (EIL) HRRL Project in Barmer, Rajasthan.

9. Ajit Singh Gill was the Olympian of which country, who has passed away recently?

  1. India
  2. Sri Lanka
  3. Nepal
  4. Singapore

Show Answer

Correct Answer: Singapore

Ajit Singh Gill, Singapore’s oldest Olympian, and former national hockey player, passes away at 95. Remembered for his sport-loving spirit and inspiration within the sports community.

10. Who has recently assumed the position of Controller Personnel Services (CPS) in January 2024?

  1. Vice Admiral Pradeep Jain
  2. Vice Admiral Gurcharan Singh
  3. Vice Admiral Ajay Dudeja
  4. Vice Admiral Chaoba Singh

Show Answer

Correct Answer: Vice Admiral Gurcharan Singh

Vice Admiral Gurcharan Singh officially assumes the position of Controller Personnel Services (CPS) on January 15, 2024. An alumnus of the National Defence Academy (Khadakwasla), he was commissioned into the Indian Navy on July 1, 1990. Specialized in Gunnery and Missiles, he served on Indian Naval Ships Ranjit, Prahar, and Brahmaputra.

Daily Current Affairs – 19 January 2024 (notes)

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

NASA’s Aim to Build Train on Moon 10 Stunning Nebula pictures captured by NASA 10 important points you should know about Pandya dynasty. 10 Famous Chemists Who Changed the World FOR UPSC : Gupta Art and Architecture