Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 20th January 2024

1. Where has the Asia’s largest aviation expo “Wings India 2024” organised?

  1. Lucknow
  2. Jaipur
  3. Chennai
  4. Hyderabad

Show Answer

Correct Answer: Hyderabad

Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya M Scindia inaugurated Asia’s largest aviation expo, Wings India 2024, at Begumpet Airport in Hyderabad. 1,500 delegates from 106 countries and 5,000 business visitors who are associated with aerospace engineers, airlines and airport agencies are participating in this event.

2. In which state of India will the “World Economic Forum” establish a center based on “Health Care and Life Sciences”?

  1. Uttar Pradesh
  2. Telangana
  3. Madhya Pradesh
  4. Tamil Nadu

Show Answer

Correct Answer: Telangana

The World Economic Forum (WEF) is going to set up its Center for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) focused on healthcare and life sciences in Hyderabad, Telangana. C4IR Telangana will be an autonomous, non-profit organization and will be the only organization of the World Economic Forum in India. A cooperation agreement was signed between the Telangana government and WEF at the Forum’s annual meeting in Davos, Switzerland.

3. India’s first solar powered boat will be operated in which river?

  1. Yamuna River
  2. Ganga River
  3. Ghaghra River (Saryu river)
  4. Godavari River

Show Answer

Correct Answer: Ghaghra River (Saryu river)

For the first time in India, a boat running on solar energy will be operated in the Ghaghara River (Saryu river) in Ayodhya, Uttar Pradesh. The outline for the operation of this boat service has been prepared by Uttar Pradesh New and Renewable Energy Agency (UPNEDA).

4. Who launched a series of commemorative postage stamps dedicated to the Ram temple of Ayodhya?

  1. Narendra Modi
  2. Draupadi Murmu
  3. Amit Shah
  4. Yogi Adityanath

Show Answer

Correct Answer: Narendra Modi

Prime Minister Narendra Modi released a series of commemorative postage stamps dedicated to the Ram temple in Ayodhya and a book containing stamps from around the world. With six different designs, these stamps depict the essence of Shri Ram Janmabhoomi Temple.

5. Who has been appointed as the Chief Staff Officer (Operations) of Eastern Naval Command?

  1. Shantanu Jha
  2. Ajay Arora
  3. Rajendra Shergill
  4. Vinay Sinha

Show Answer

Correct Answer: Shantanu Jha

Rear Admiral Shantanu Jha has been appointed as the Chief Staff Officer (Operations) at Headquarters Eastern Naval Command. The Rear Admiral is a graduate of the National Defense Academy and a navigation and guidance expert. Eastern Naval Command is one of the three command-level centers of the Indian Navy.

6. Which batsman made the record of scoring most centuries in T20 International?

  1. Virat Kohli
  2. David Warner
  3. Finn Allen
  4. Rohit Sharma

Show Answer

Correct Answer: Rohit Sharma

Indian captain Rohit Sharma has scored his fifth century in T20 International. With this, he has also become the batsman who has scored most centuries in T20 International. Rohit scored this century in the third and final T20 match against Afghanistan at the M Chinnaswamy Stadium in Bengaluru.

7. Name the first impartial woman umpire appointed by the ICC for a bilateral series?

  1. Anjum Chopra
  2. Sue Redfern
  3. Sophie Devine
  4. Poonam Yadav

Show Answer

Correct Answer: Sue Redfern

The International Cricket Council (ICC) has selected Sue Redfern as the first female neutral umpire for a bilateral series. She has been named for the upcoming ICC Women’s Championship and T20I matches between Australia and South Africa. Redfearn has played for England and has experience of officiating in several World Cups.

8. What is the projected global unemployment rate in 2024, as per the ILO’s 2024 ‘World Employment and Social Outlook’ report?

  1. 4.5%
  2. 5.0 %
  3. 5.2%
  4. 5.3%

Show Answer

Correct Answer: 5.2%

Global Unemployment Set to Reach 5.2% in 2024, ILO Reports. ILO’s 2024 ‘World Employment and Social Outlook’ report forecasts that the number of unemployed people will rise by 2 million, lifting the global unemployment rate to 5.2 percent from 5.1 percent in 2023.

9. Where has the 12th edition of the MILAN 2024 naval exercise scheduled to be held?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. Bengaluru
  4. Visakhapatnam

Show Answer

Correct Answer: Visakhapatnam

‘MILAN 2024’ Naval Exercise to commence in Visakhapatnam. The 12th edition of the largest multilateral naval exercise, ‘MILAN 2024,’ is scheduled to be held in Visakhapatnam.

10. 9th edition of Tamil Nadu International Balloon Festival has been kicked off in which city?

  1. Pollachi
  2. Coimbatore
  3. Valparai
  4. Udumalaipettai

Show Answer

Correct Answer: Pollachi

The Tamil Nadu International Balloon Festival, now in its ninth edition, kicked off in Pollachi. The festival was inaugurated by G.D. Gopalakrishnan, President Chamber of Commerce, Pollachi. The event, hosted by Tamil Nadu Tourism in collaboration with Global Media Box.

Current Affairs Today – 20-01-2024 (Notes)

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

NASA’s Aim to Build Train on Moon 10 Stunning Nebula pictures captured by NASA 10 important points you should know about Pandya dynasty. 10 Famous Chemists Who Changed the World FOR UPSC : Gupta Art and Architecture