Today’s Current Affairs MCQs/ GK Quiz 24th January 2024

1. Who is the chief architect of the construction of Ayodhya Ram temple, inaugurated recently?

  1. Ram Sutar
  2. Chandrakant Sompura
  3. Arun Yogiraj
  4. Chitra Vishwanath

Show Answer

Correct Answer: Chandrakant Sompura

The much-awaited consecration ceremony of Shri Ram Lalla was held in Ayodhya, with Prime Minister Narendra Modi leading the rituals at the newly constructed grand temple. He also unveiled the idol of Ramlala in the sanctum sanctorum of the temple. The chief architect of Ayodhya Ram temple is Chandrakant Sompura.

2. Who is the President of the 78th session of the United Nations General Assembly who is currently on a visit to India?

  1. Dennis Francis
  2. Antonio Guterres
  3. Ajay Bagga
  4. Ruchira Kamboj

Show Answer

Correct Answer: Dennis Francis

President of the 78th session of the United Nations General Assembly, Dennis Francis, reached New Delhi on a five-day visit to India. The Ministry of External Affairs said, this visit is an opportunity to advance India-United Nations relations and exchange views on India’s priorities and global challenges.

3. Pendyala Lakshmi Priya, who has been awarded with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2024, is related to which dance form?

  1. Bharatanatyam
  2. Kathak
  3. Mohiniyattam
  4. Kuchipudi

Show Answer

Correct Answer: Kuchipudi

Kuchipudi dancer Pendyala Lakshmi Priya was honored with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2024 by President Draupadi Murmu. Priya, a 15-year-old class 10 student from Kazipet, Telangana, was honored for her excellence in the field of art and culture.

4. Where was the first pilot project to make jet fuel from alcohol launched by Hardeep Singh Puri?

  1. Mumbai
  2. New Delhi
  3. Pune
  4. Gurugram

Show Answer

Correct Answer: Pune

Union Minister Hardeep Singh Puri launches the first pilot project to make jet fuel from alcohol in pune. The first pilot technology project to make jet fuel from alcohol was inaugurated by Union Petroleum and Natural Gas Minister Hardeep Singh Puri in Pune. This project will produce sustainable biological aviation fuel or SAF. This pilot project has been set up in the research and development department of Praj Udyog Group in Pirangut Industrial Estate near Pune.

5. On which date did Tripura, Manipur and Meghalaya celebrate their statehood day under the North Eastern Region Act 1971?

  1. January 20
  2. January 21
  3. January 22
  4. January 23

Show Answer

Correct Answer: January 21

January 21, 1972: Statehood Day of Tripura, Manipur, and Meghalaya. Three northeastern states– Tripura, Meghalaya and Manipur– celebrated their 52nd Statehood Day. With the introduction of North-East Area (Re-organisation) Act 1971, Tripura, Manipur and Meghalaya attained statehood on January 21, 1972.

6. Which of the following players is the winner of Men’s Singles India Open 2024?

  1. Shi Yu Qi
  2. Kodai Naraoka
  3. Kento Momota
  4. Viktor Axelsen

Show Answer

Correct Answer: Shi Yu Qi

India Open 2024: Shi Yu Qi is the winner of Men’s Singles.

7. India will send an industry delegation for copper mining in which country?

  1. Zimbabwe
  2. Malawi
  3. Zambia
  4. Gambia

Show Answer

Correct Answer: Zambia

The Mines Ministry proposes sending an Indian industry delegation, including major players like Vedanta, Hindustan Zinc, Ola Electric, and LOHUM, to Zambia to explore copper mining projects. With about 6% of the world’s copper reserves, Zambia ranks eighth in copper production (2022). China Nonferrous Mining Corporation (CNMC) stands out as a major player in Zambia’s copper industry.

8. Union Minister Mansukh Mandaviya has laid the foundation stone for cancer hospital in which city?

  1. New Delhi
  2. Rajkot
  3. Lucknow
  4. Varanasi

Show Answer

Correct Answer: Rajkot

Mansukh Mandaviya laid the foundation stone for a cancer hospital in Rajkot. Shree Khodaldham Trust initiates the construction of a Cancer Hospital and Research Center in Rajkot. PM Modi highlights Gujarat’s exceptional healthcare progress, citing the development of 30 new cancer hospitals in the last nine years.

9. Amrit Dharohar Capacity Building Scheme has been launched by which ministry?

  1. Ministry of Environment
  2. Ministry of Power
  3. Ministry of IT
  4. Ministry of Renewable Energy

Show Answer

Correct Answer: Ministry of Environment

Vidya Pillai secured the title in Doha, Qatar, as mentioned in the news.

10. Who has clinched the “Asian Marathon Championship”?

  1. Gopi Thonakal
  2. Ashis Roy
  3. Raj Vadgama
  4. Man Singh

Show Answer

Correct Answer: Man Singh

Indian runner Man Singh secures gold at the Asian Marathon Championships 2024 in Hong Kong, clocking a personal best of 2:14:19. He became only the second Indian to claim the Asian marathon title.

Daily Current Affairs – 24 January 2024 (Notes)

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

Top 10 Thermally Conductive Materials Understanding Migraines: 10 Key Facts You Need to Know The 10 Most Dangerous Insects That Could Kill You! Meet the Incredible New Species Discovered in 2023! NASA’s Aim to Build Train on Moon