Location, Extent, Administrative, Physiographic Divisions GK MCQs With Answer & Explanation in English

1. India is located on the north of the equator between which of the following latitudes?

  1. Between 8°4′ and 37°6′
  2. Between 7°4′ to 39°6′
  3. Between 8°7′ to 36°6′
  4. Between 7°4′ to 40°6′

Show Answer

Answer: Between 8°4′ and 37°6′

India is located entirely north of the equator between 8°4′ to 37°6′ north latitude.

2. With which of the following countries of South East Asia, India shares a maritime boundary?

  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. Singapore
  4. Vietnam

Show Answer

Answer: Vietnam

India’s southern mainland and islands share a maritime border with Myanmar, Thailand, and Indonesia.

3. The Kachin Hills make a boundary between India and which of the following neighbors?

  1. Bhutan
  2. Myanmar
  3. Nepal
  4. China

Show Answer

Answer: Myanmar

The Kachin Hills are located at the extreme northeastern area of the Kachin State of Myanmar and they make a boundary between India and Myanmar.

4. Which of the following states of India does not share a boundary with Myanmar?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Nagaland
  4. Assam

Show Answer

Answer: Assam

India shares a 1,643 km land border with Myanmar, and the states that share this border include Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, and Mizoram.

5. Which of the following regions in India represents the lowest altitude?

  1. Kuttanad region in Kerala
  2. Saurashtra Region in Karnataka
  3. Coromandel of Tamil Nadu
  4. Malabar region of Kerala

Show Answer

Answer: Kuttanad region in Kerala

Kuttanad region in Kerala, covering Alappuzha and Kottayam Districts, represents India’s lowest altitudes.

6. The northernmost point of India is known as:

  1. Indira Heights
  2. Indira Col
  3. Indira Point
  4. None of the above

Show Answer

Answer: Indira Col

The northernmost point of India lies in the state of Jammu and Kashmir, and it is known as Indira Col. The Indira Col (altitude 5,764 metres) is a mountain pass located on the Indira Ridge in the Siachen Muztagh in the Karakoram Range.

7. India shares land borders with how many countries?

  1. Six
  2. Seven
  3. Eight
  4. Nine

Show Answer

Answer: Seven

India shares land borders with seven neighbouring countries viz. Pakistan, Bangladesh, China, Nepal, Myanmar, Bhutan, and Afghanistan.

8. Which of the following countries is not larger than India in terms of geographical area?

  1. Australia
  2. Brazil
  3. Canada
  4. Indonesia

Show Answer

Answer: Indonesia

In terms of area, India ranks seventh in the world after Russia, Canada, US, China, Australia, and Brazil.

9. Which Indian state shares the longest land border with Bhutan?

  1. Assam
  2. Sikkim
  3. Arunachal Pradesh
  4. West Bengal

Show Answer

Answer: Assam

The Bhutan-India Border is the international boundary between the Kingdom of Bhutan and the Republic of India. The border is 699 km long and adjoins the Indian states of Assam (267 km), Arunachal Pradesh (217 km), West Bengal (183 km), and Sikkim (32 km).

10. Which of the following organisations creates the topographical maps of India?

  1. Geological survey of India
  2. Survey of India
  3. Geographical survey of India
  4. None of Them

Show Answer

Answer: Survey of India

The Survey of India is responsible for all topographic control, surveys, and mapping of India.

Latest Web Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Press ESC to close

NASA’s Aim to Build Train on Moon 10 Stunning Nebula pictures captured by NASA 10 important points you should know about Pandya dynasty. 10 Famous Chemists Who Changed the World FOR UPSC : Gupta Art and Architecture